Vliv oxidačního stresu na telomery u Drosophila melanogaster - Heroutová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2019)
Za normálních okolností v organismu existuje rovnováha mezi tvorbou volných radikálů a jejich degradací díky antioxidačním mechanismům. Volné radikály zastávají řadu fyziologických funkcí, např. při imunitních reakcích. Ale pokud je jich přemíra, jejich činností dochází k významnému poškozování buněčných struktur, jako jsou mimo jiné telomery. Telomery jsou koncové úseky eukaryotních chromosomů a v buňce plní celou řadu vitálních funkcí. Působením volných radikálů jsou telomery poškozovány a zkracovány.
Effect of oxidative stress on telomeres in Drosophila melanogaster
Keywords: oxidativní stres; telomery; Drosophila melanogaster; heterochromatinový protein; oxidative stress; telomeres; Drosophila melanogaster; heterochromatin protein