Blastocystis u prasat - Lakatosová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Rod Blastocystis patří mezi anaerobní jednobuněčné, polymorfní organismy osidlující nižší trávicí trakt mnoha druhů bezobratlých i obratlovců včetně člověka. Rozsáhlá genetická a hostitelská rozmanitost tohoto prvoka je obrovská. Existují různé podtypy, které jsou schopny osidlovat trávicí trak jen některých hostitelů Například podtyp č. 3 je zřejmě jediným podtypem lidského původu a je zřejmě proto nejčastěji izolovaným podtypem u lidí. Není celkem jasné, kolik druhů rodu Blastocystis existuje. Každopádně nejlépe prozkoumaným druhem je B. hominis, vyskytující se u člověka. Existuje možnost, že Blastocystis mohou zapříčiňovat různé choroby či se podílejí na průběhu nemoci. A lze je nalézt jak u zdravých jedinců tak u pacientů s gastrointestinální poruchou. Nakažení se blastocystami je poměrné snadné vzhledem k tomu, že tento prvok se přenáší pomocí orání cesty ve formě cyst. To je také důvod proč se Blastocystis v epidemiologických průzkumech vyskytují v poměrně hojném počtu. V roce 2009/2010 jsem ve šlechtitelském a produkčním chovu prasat odebírala vzorky od různých kategorií (chovné neboli aukční prasnice a kanci, samice jalové, březí, kojící, běhouni a od jednoho kance tzv. prubíře). Celkem jsem odebrala 46 vzorků u kterých jsem provedla vyšetření kultivační metodou podle Dobell-Leidlaw.Ve většině vzorků jsem nalezla Blastocystis a v menší míře trichomonády.
Blastocystis in pigs
Keywords: Blastocystis; trichomonády; prasata; podtypy; Blastocystis; Trichomonas; pigs; subtypes