Zobrazovací metody v diagnostice plicní embolizace - Kubešová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se skládá z části teoretické a praktické. V teoretické části se čtenář seznamuje s definicí a způsobem vzniku plicní embolie. Dále je v práci uvedeno rozdělení do klinických kategorií, symptomy plicní embolie, její léčba a prevence. Důležitou součástí této práce je diagnostika tohoto onemocnění, která zahrnuje laboratorní metody a také metody zobrazovací. Práce si klade za cíl zjistit výhody a nevýhody uvedených zobrazovacích metod. To nám umožňují zjistit směrnice a studie, které jednotlivé zobrazovací metody porovnávají. Pomocí výzkumné otázky chceme zjistit, která ze zobrazovacích metod je nejvíce využívaná v nemocnici České Budějovice. Oddělením nukleární medicíny a radiologickým oddělením mi byla poskytnuta data uvádějící celkový počet vyšetření v letech 2016 až 2020. Pro každý jednotlivý rok bylo vypracováno grafické znázornění porovnávající počet vyšetření na těchto odděleních. Dále bylo vypočítáno jejich procentuální zastoupení. Toto zpracování a následné porovnávání dat nám umožňuje zjistit, která zobrazovací metoda využívána pro diagnostiku plicní embolie je indikována lékaři častěji.
Imaging methods in the diagnosis of pulmonary embolism
Keywords: Plicní embolizace; diagnostika; CT angiografie; scintigrafie; efektivní dávka; Pulmonary embolism; diagnostics; CT angiography; scintigraphy; effective dose