Finanční zabezpečení krizových opatření obcí s rozšířenou působností v Kraji Vysočina - Nesibová, Vladěna (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem práce je problematika finančního zabezpečení krizových opatření obcí s rozšířenou působností v Kraji Vysočina, a to především se zaměřením na provedení rozboru finančních prostředků a vzájemným porovnáváním finančních prostředků, které jednotlivé obce vyčleňují ve Skupině 5 - Bezpečnost státu a právní ochrana. Všechny obce mají zákonem danou povinnost vymezovat určité prostředky a všechny tak i činí, ale každá obec vydává jiné množství finančních prostředků, které jsou nedílnou součástí pro zajištění přípravy a provádění záchranných a likvidačních prací za mimořádné události a na zajištění preventivních opatření před těmito situacemi. Zvolený problém byl řešen především pomocí metody komparace a následně i metodou analogie k vzájemnému porovnání jednotlivých analýz rozpočtů obcí z let 2015 až 2017. Jednotlivé obce byly porovnávány jak vzájemně mezi sebou, tak i v rámci jednotlivých obcí v průběhu posledních let. Dále byla využita metoda analýzy k rozebrání daného problému a metoda syntézy. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že více než 50 % daných obcí s rozšířenou působností v Kraji Vysočina každým rokem navyšuje v rámci Skupiny 5 - Bezpečnost státu a právní ochrana svůj rozpočet. Pouze dvě obce ve svých rozpočtech ve zkoumaných letech vyčleňují postupně nižší finanční prostředky. Mezi tyto obce s rozšířenou působností patří ORP Bystřice nad Pernštejnem a ORP Chotěboř, která i přes to, že v roce 2017 vyčlenila nižší částku než v roce 2015, stále vydává ze svého rozpočtu jedno z nejvyšších procent finančních prostředků.
Financial security of emergency measures of municipalities with extended powers in the Vysocina region
Keywords: Finanční zabezpečení; finanční prostředky; rozpočet obce; analýza rizik; krizová opatření; Financial security; financial resources; municipal budget; risk analysis; crisis measures