Specifika léčby závislostí na návykových látkách u dětí a mladistvých - Stifterová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce má poukázat na problematiku drogové závislosti u dětí a mladistvých, konkrétně pak na způsob léčby této specifické klientely. Téma návykových látek mezi mládeží je naléhavým problémem naší současné společnosti. Statistické údaje ukazují, že trend zneužívání drog je v období dospívání nejvýraznější. Dále dle statistik každoročně vzrůstá počet uživatelů legálních, ale i nelegálních látek. Znepokojující je skutečnost, že drogová závislost prostupuje stále do nižších věkových skupin a není již problémem jen dospělých nebo mladistvých, ale také dětí. V teoretické části jsem obsáhla specifika drogové závislosti, účinky drog, jejich rozšíření a rizika ve vztahu k dětem a dospívajícím, dále jsem se věnovala systému léčby pro uživatele návykových látek a na závěr jsem se zabývala specifickými metodami a přístupy při práci s drogově závislými nezletilými klienty. V empirické části bylo mým cílem vydefinovat specifika léčby závislostí na psychoaktivních látkách u dětí a mladistvých. Konkrétně jsem se zabývala jejich motivací k léčbě, dále metodami a důležitými aspekty při práci s touto specifickou klientelou a také otázkou indikace substituční léčby. Jako metodu sběru dat jsem zvolila kvalitativní výzkumu s technikou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor byl vybrán na základně kvótního výběru, kdy kvótou je odborný pracovník v léčebně resocializačním zařízení pro děti a mládež, dále region hlavního města Prahy a pracovní zařazení (psycholog, terapeut, sociální pracovník, lékař). Mého výzkumu se zúčastnilo celkem 10 respondentů. V diskuzi jsem porovnávala výsledky získané vlastním výzkumem s teorií a jinými studiemi zabývajícími se stejnou problematikou. Na závěr své práce jsem stanovila tři hypotézy. Po vyhodnocení své výzkumné sondy a prohloubení si znalostí daného tématu si myslím, že je potřeba více se na tuto specifickou klientelu zaměřit a věnovat jí více pozornosti než doposud.
Specifics of Addiction Treatment of Children and Adolescents
Keywords: návykové látky; motivace; závislost; léčba drogové závislosti; psychoterapie; addictive drugs; motivation; addiction; drug addiction treatment; psychotherapy