Právo na náboženskou svobodu od církevních dokumentů k dokumentům Charty77 - Frišová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce pojednává o vývoji lidských práv se zaměřením na právo na náboženskou svobodu. Především ji zajímá vývoj církevního postoje k lidským právům v náboženských dokumentech, a posléze v dokumentech Charty 77. Práce začíná obecným uvedením do problematiky, popisuje, jak se lidská práva vyvíjela, a zmiňuje dokumenty, které tento vývoj provázely a ustanovovaly lidská práva oficiálně. Z náboženských dokumentů jsou použity především encykliky, počínaje encyklikou Mirari vos arbitramur papeže Řehoře XVI. a konče encyklikou Centesimus annus Jana Pavla II. Dále jsem použila dokumenty II. vatikánského koncilu Gaudium et spes a Diginitatis humanae, které měly zásadní vliv ohledně pojmenování a uznání lidských práv v církvi.
The right to religious freedom from Church documents to documents of Charta77
Keywords: Křesťanství; lidská práva; církevní dokumenty; encykliky.; Christianity; human rights; church documents; encyclical.