Prevalence nadváhy a obezity u dětí na 2. stupni ZŠ v regionu Jindřichohradecko - Řežábková, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá prevalencí nadváhy a obezity u žáků na 2. stupni základních škol v regionu Jindřichohradecko. V teoretické části je charakterizována problematika nadváhy a obezity, její prevalence, příčiny a faktory. Hlavní částí mé práce byl samostatný výzkum. Antropometrického měření se zúčastnilo 204 žáků, z toho 123 dívek a 81 chlapců. U žáků jsem zjišťovala porodní délku a porodní hmotnost, dále jsem pomocí antropometrického měření zjisťovala tělesnou výšku, tělesnou hmotnost, obvod pasu a boků. Na základě tělesné výšky a hmotnosti bylo vypočítáno BMI. Získané výsledky jsou zpracovány a vyhodnoceny podle BMI a percentilových grafů pro dívky a chlapce.
The prevalence of overweight and obesity at Secondary School Pupils in the Region Jindřichohradecko
Keywords: Obezita; nadváha; BMI; percentilový graf; prevalence; Obesity; overweight; BMI; percentile chart; prevalence