Zajištění následné péče u pacientů po endoprotéze nosných kloubů - Večeřová, Iva (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části je popsána anatomie kyčelního a kolenního kloubu, v další části je definice endoprotézy, dále historický vývoj endoprotéz. Následně jsou popsány typy endoprotéz, indikace k operaci, operační technika a možné komplikace po operaci. Následuje ošetřovatelská péče, rehabilitace včetně lázeňské péče a teoretickou část uzavírá revizní náhrada kloubu. Praktická část diplomové práce byla zpracována formou kvalitativního výzkumu. Výzkum byl veden s respondenty, kteří podstoupili endoprotézu kolenního nebo kyčelního kloubu a se sestrami, které pracují na standardním ortopedickém oddělení či ortopedické JIP. Rozhovory byly následně přepsány a poté zpracovány technikou otevřeného kódování, pomocí metody tužka a papír. Z takto zpracovaných dat získaných z rozhovorů vzniklo 16 kategorií a 48 podkategorií.
Provision of the Consequent Careto the Patients after Endoprosthesis of Weight-BearingJoints
Keywords: Endoprotéza; kyčelní kloub; kolenní kloub; následná péče; ošetřovatelská péče; rehabilitace; sestra; respondent.; Endoprosthesis; hip joint; knee joint; consequent care; nursing care; rehabilitation; nurse; respondent.