Exkurze do Parlamentu ČR v rámci hodin občanské výchovy - Španělová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá exkurzí do Parlamentu České republiky v rámci hodin občanské výchovy na druhém stupni základní školy. Zdůrazňuje význam exkurzí, jejich samotné organizování a popisuje případná úskalí, se kterými se může organizátor setkat. První část je zaměřena na politický systém České republiky s důrazem na obecnou dělbu moci ve státě. Jejím cílem je zmapování vývoje zákonodárné moci v českých zemích ve 20. století. Druhá část práce se zabývá vyučovací metodou exkurze jako progresivní vyučovací formou, jež stála doposud mimo zájem pedagogiky a didaktiky. Ve třetí části je kladen důraz na přípravu, provedení a následné zhodnocení exkurzí do Parlamentu České republiky v podobě případové studie. Podává tedy návod na jejich organizaci a uvádí základní údaje o provozu poslanecké sněmovny a senátu. Dále analyzuje, do jaké míry exkurze doplňuje teoretické poznatky žáků získané v hodinách občanské výchovy. Účelem je vyrovnání se se zkušeností z přímého styku s pozorovanou realitou z pohledu žáků druhého stupně základní školy. Diplomovou práci je možné využít jako metodickou pomůcku pro pedagogy občanské výchovy k organizování exkurzí do Parlamentu České republiky.
A field trip into the Parliament of the Czech Republic as a part of civics lessons
Keywords: Zákonodárná moc; poslanecká sněmovna; senát; vyučovací metoda; exkurze; Legislative power; Chamber of Deputies; Senate; teaching method; field trip