Vytvoření nástroje pro hodnocení bytové situace seniorů v prostředí města Plzně - Walterová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce bylo vytvořit nástroj pro hodnocení bytové situace žadatelů o sociální byt v majetku města Plzně určený pro seniory a osoby se zdravotním postižením. V praktické části byly zodpovězeny tyto výzkumné otázky: 1/ Jaká je bytová situace žadatelů, kteří žádají o sociální byt v majetku města Plzně? 2/ Jaké sociální a ekonomické aspekty u žadatele při posuzování bytové situace sledovat a jak je vyhodnocovat? Pro výzkum byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie. Výzkum byl rozdělen do dvou částí. V první části byla využita metoda sekundární analýzy dat, druhá část výzkumu byla realizována metodou polostrukturovaných rozhovorů. Analýza dat byla prováděna metodou kódování. Výzkumný soubor byl vytvořen metodou záměrného výběru. Komunikačními partnery byly žadatelé o sociální byt v majetku města Plzně, kteří v období realizace výzkumu navštívili Kontaktní místo pro bydlení v Plzni. Celkem bylo realizováno devatenáct polostrukturovaných rozhovorů. Z výzkumné části vyplynulo, že komunikační partneři žijí v nejistých bytových podmínkách, tato situace u nich způsobuje neuspokojivý psychický stav. Řada komunikačních partnerů má dlouholetou a opakovanou zkušenost s hledáním bydlení, zejména v substandardní formě bydlení. Mezi problémy komunikačních partnerů patří nepříznivá finanční situace, vysoké náklady na bydlení, osamělost. Byly identifikovány oblasti, které by měly být posuzovány při hodnocení bytové situace žadatele: bytová situace, finanční situace, zdravotní stav a soběstačnost, sociální vztahy. Výsledky výzkumu mohou být přínosné sociálním pracovníkům, kteří se při výkonu své činnosti setkávají s osobami vyššího věku žijící v nejistých nebo v nevyhovujících bytových podmínkách. Bakalářská práce může být inspirací pro obce, které přemýšlejí o zavedení sociálního bydlení a zřízení kontaktního místa pro bydlení jako nástroje, který může přispět k řešení bytové nouze nejen seniorů.
Creation of a Tool for Evaluation of Housing Needs of Seniors for in the Environment City of Pilsen
Keywords: senior; sociální bydlení; bydlení seniorů; bytová politika; hodnocení bytové situace; sociální práce; senior; social housing; housing for the elderly; housing policy; evaluation of the housing situation; social work