Žena a potrat - Gallová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá péčí porodní asistentky o ženu s potratem. Konkrétně je práce zaměřena na péči o ženy, které si prošly spontánním potratem, mimoděložním těhotenstvím nebo umělým ukončením těhotenství ze zdravotní indikace. Prvním cílem této práce bylo zjistit, jak porodní asistentky pomáhají v naplňování potřeb u žen, které prodělaly potrat, a druhým cílem následně bylo zjistit spokojenost žen s péčí porodních asistentek. Práce je členěna na dvě části, a to na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části je popsáno vymezení potratů podle české legislativy, dále jsou podrobně popsány příčiny, klinická stádia, diagnostika a terapie spontánního potratu a mimoděložního těhotenství. V teoretické části jsou rovněž rozebrány způsoby umělého ukončení těhotenství v prvním a druhém trimestru a možné komplikace tohoto zákroku. Důležitý úsek teoretické části tvoří kapitola zabývající se psychosociálními aspekty potratu, kam spadá i prožívání potratu ze strany muže nebo proces truchlení, ale také kapitola věnovaná přímo péči porodní asistentky o ženu s potratem. V praktické části byl proveden kvalitativní výzkum, jehož cíli bylo zjistit, jak porodní asistentky pomáhají v naplňování potřeb u žen, které prodělaly potrat, a zjistit spokojenost žen s péčí porodních asistentek. Výzkumná data byla získána pomocí polostrukturovaných rozhovorů, které proběhly se sedmi respondentkami, jež za svůj život alespoň jednou prodělaly potrat. Rozhovory byly se souhlasem respondentek nahrány, potom přepsány, zanalyzovány metodou "tužka-papír" a zpracovány celkem do šesti kategorií (Komunikace, Informovanost, Potřeby, Péče porodní asistentky, Partner a Truchlení). Tyto kategorie byly dále členěny do deseti podkategorií. Pro výzkumnou část práce byly zvoleny tři výzkumné otázky. První otázka zkoumala, jakým způsobem uspokojují porodní asistentky bio-psycho-socio-spirituální potřeby žen, které prodělaly potrat. Výzkum ukázal, že péče porodních asistentek o biologické potřeby je precizní avšak péče o psycho-socio-spirituální potřeby je adekvátní pouze u žen, které prodělaly potrat v druhém trimestru. U žen, které potratily v trimestru prvním, nebyly tyto potřeby ve většině případů dostatečně uspokojeny. Druhá výzkumná otázka zněla, jak hodnotí ženy péči porodních asistentek v průběhu potratu. Z výzkumu vyplývá, že ženy byly vesměs spokojeny s péčí o jejich fyzickou stránku a s odborností personálu, avšak několik respondentek nebylo spokojeno s péčí o stránku psychickou. Ženám během péče nejvíce chyběla empatická komunikace, zájem o jejich prožívání a informovanost. Třetí výzkumná otázka se zabývala tím, jakým způsobem porodní asistentky pomáhají ženám zvládnout jejich situaci. Z výpovědí respondentek se ukázalo, že ženám nejvíce pomáhá vhodná, klidná a empatická komunikace, dostatečné informace, zájem o jejich prožívání a psychiku a také zajištění soukromí a intimity. Ženám také pomáhalo, pokud jim byla umožněna přítomnost partnera u potratu nebo alespoň během hospitalizace po potratu. Z výzkumného šetření vyplynulo, že potrat pro ženy skutečně představuje velmi náročnou a traumatizující záležitost. Ukázalo se, že vhodný přístup porodních asistentek vskutku může ženám velmi pomoci tuto situaci zvládnout. Na základě výsledků výzkumu byl vytvořen leták s instrukcemi pro porodní asistentky, týkající se péče o ženy s diagnózou potrat. Leták může porodním asistentkám sloužit jako pomoc při péči o tyto ženy a může napomoci ke zlepšení jejich péče.
Woman and miscarriage
Keywords: potrat; péče; porodní asistentka; žena; potřeby; miscarriage; care; midwife; woman; needs