Využití huminových přípravků u ozimé pšenice - Švec, Jakub (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá použitím huminových přípravků v pšenici ozimé (Triticum aestivum). Pokus byl založen na rodinné farmě u dvou odrůd ozimé pšenice. Jednalo se o odrůdy od firmy Lima Grain. Odrůdami byly LG Mocca a LG Magirus. V pokusu se porovnávaly 3 různé varianty dávky přípravku Blackjak vůči kontrolní variantě. Dávka přípravku byla odstupňována po půl litru na hektar, tedy varianta č. 1: 0,5 l*ha-1, č. 2: 1 l*ha-1, č. 3: 1,5 l*ha-1. U odrůdy LG Mocca došlo u všech variant ke zvýšení zisků, z toho lze vyvodit, že i aplikace 0,5 l*ha-1 je výhodná. Ovšem nejvyšší nárůst zisků byl u varianty č. 3, kde byl nárůst zisků o 3 087 Kč. U odrůdy LG Magirus tyto výsledky tak jednoznačné nebyly. Varianta č. 1, kde bylo aplikováno 0,5 l*ha-1 vyšla s nižším ziskem než kontrolní varianta. Nejvyšší nárůst zisků byl u varianty č. 3, kde ten nárůst byl o 1 554 Kč.
The use of humic preparations in winter wheat
Keywords: Pšenice; obilovina; ozimy; výnos; konvenční zemědělství; přípravek; Wheat; cereal; winters; yield; conventional agriculture; preparation