Kalkulace cen hotových výrobků v podniku zabývajícím se potravinářskou výrobou na bázi vlastních i nakoupených surovin - Boháčová, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce bylo nalezení vhodného systému pro stanovování aktuálních výrobních cen nejen pro potřeby obchodního jednání, ale i veškeré řídící a rozhodovací činnosti, dále posouzení jednotlivých vlivů, které mohou cenotvorbu ovlivnit jak z věcného tak i časového hlediska. Projekt byl zpracován ve firmě Maso Planá,a.s.. Pro zdárné splnění úkolu bylo nutné změnit nejen kompletní systém kalkulací cen výrobků, ale i s tím související plánování výroby, zpracování norem výrobků včetně řešení dopadů do účetnictví firmy. V průběhu realizace se řešili mnohé problémy, jako například bonusy od dodavatelů a jejich vliv na cenotvorbu, evidence skladových zásob, změna postupu při zadávání nového výrobku do sortimentu a nabídky firmy. Realizací projektu byl zajištěn komplexní funkční systém stanovování operativních kalkulací, oceňování výroby a on-line přenos potřebných informací do účetnictví. Největší přínos má tato změna pro pracovníky obchodního oddělení. V jakýkoliv okamžik mají k dispozici kalkulaci výrobku, která odráží přesnější náklady a tím je možné stanovit co možná nejlepší cenu pro odběratele.
Price calculations of products in meat production firm on base on own and buy comodity.
Keywords: kalkulace; vnitropodnikové středisko; náklady; výkony; cena; nákladové účetnictví; plánování výroby; calculation; price; costs; revenues; cost accounting system; production planning; production centre