Roubování kristátních tvarů vybraných druhů kaktusů - Bordovská, Monika (Jihočeská univerzita, 2010)
Fasciace (svazčitost) je růstová odchylka rostlin, při které vnikají kristáty. Jejich nejsnadnějším rozmnožováním je roubování. V letech 2008 a 2009, vždy koncem května, byly založeny roubovací pokusy. K roubování bylo použito v každém roce 5 druhů podnoží. Na všechny podnože byla naroubována kristáta, v každém roce jiný druh. V každém roce tak bylo získáno 100 roubovanců (celkem 200 ks). Jako rouby byly použity kristáty Cleistocactus sp. a Hildewintera aureispina a jako podnože kaktusy Cereus jamacaru, Cereus peruvianus, Echinopsis eyriesii, Echinopsis huascha, Eriocereus jusbertii, Trichocereus pasacana. Nejvyšší průměrnou úspěšnost roubování měla podnož Echinopsis hauscha (57,5%). Nejhorší výsledky naopak vykazovala podnož druhu Cereus jamacaru (5%). Celkově bylo úspěšnější roubování kristáty Hildewintera aureispina 49 %. Nejvyšší úspěšnosti roubování bylo dosaženo na podnoži Echinopsis eyriesii, když na ni byla naroubována kristáta Cleistocactus sp. (65%). Průměrnou nejvyšší úspěšnost (se všemi druhy kristát) měla podnož Echinopsis hauscha (57,5%).
Cristates shapes grafting of selected cactuses species
Keywords: Kristátní tvar; roubování; podnož; roub; Cleistocactus sp; Hildewintera aureispina; Cristates shapes; grafting; rootstock; graft; Cleistocactus sp; Hildewintera aureispina