Využití a výcvik ovčáckého psa - Zikmundová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou využití psa při sportovním pasení, které vychází z využití psa na farmě a má prověřit jeho schopnosti ovládat stádo. Dále je v práci uvedena charakteristika plemen, která se k pasení používají. Výcvik sledovaného psa byl realizován v 5 fázích ve 2 výcvikových centrech pod vedením zkušených instruktorek. Ve druhé fázi pes absolvoval neoficiální zkoušku Test přirozených vloh ovčáckého psa - NHAT (Natural Herding Aptitude Test) s hodnocením "prospěl" v části Socializace a "výborně" v části Vlohy ovčáckého psa. Výcvik byl ukončen úspěšným absolvováním neoficiálních závodů s umístěním na čtvrtém místě z 12 psů. Nejčastěji využívanými psy pro sportovní pasení jsou plemena border kolie, australský ovčák a krátkosrstá kolie. Možnost navštěvovat tréninky v několika výcvikových areálech a konzultovat výcvik s více instruktory má pozitivní vliv na celkový postup ve výcviku. Nedílnou součástí celkového výkonu dvojice je úloha psovoda, který musí povely psovi dávat včas a odhadnout správně situaci. Když při výcviku nastane komplikace, není vhodné psa do práce nutit, aby neztratil zájem. Na závodech, které prověří připravenost psa i psovoda, by se měl psovod snažit nepodléhat stresu, aby neovlivnil výkon psa povely vysílaných tělem.
Use and training of a sheepdog
Keywords: Pes; pasení ovcí; metodika výcviku; border kolie; Dog; sheep herding; training methods; Border Collie