Sociálně terapeutická dílna jako nástroj podpory samostatnosti klientů s mentálním postižením - Mojhová, Klára (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce je představit, jakým způsobem sociálně terapeutická dílna podporuje samostatnost osob s mentálním postižením. V práci je charakterizována sociální služba ?- sociálně terapeutická dílna, její ukotvení v zákoně, základní činnosti, primární cíl a její hlavní podpůrný prostředek ve formě pracovní terapie. Také je představeno mentální postižení a jeho pojmové vymezení, etiologie a klasifikace. Současně jsou v ní popsána specifika osob s mentálním postižením, která výrazně ovlivňují osvojení pracovních návyků a dovedností. V práci je vymezena samostatnost, individualizace a socializace. Na základě vlastně stanovených kritérií samostatnosti jsou předloženy tři kazuistiky klientů vybrané sociálně terapeutické dílny.
Social therapeutic workshop as a tool to support the independence of clients with mental disabilities
Keywords: mentální postižení; pracovní terapie; samostatnost; sociální služba; sociálně terapeutická dílna; mental disorder; occupational therapy; independence; social service; social therapeutic workshop