Vliv plavání na tělesnou kondici u pacientů s transversální míšní lézí - Nosková, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
V teoretické části jsou shromážděné informace o poranění míchy, možných komplikacích a léčbě, informace o vlivu plavání a vodního prostředí na fyzickou kondici, tělesné struktury, činnost svalstva a dechové funkce. Součástí teoretické části jsou také informace o metodické řadě terapie pohybem ve vodě, využívané u tělesně handicapovaných. Cílem praktické části bylo zhodnotit vliv pravidelného plavání na fyzickou kondici a dechové funkce u pacientů s míšní lézí.
The swimming effect on the body condition at patients with transversal spinal cord lesions
Keywords: míšní léze; plavání; fyzická kondice; dýchací svaly; handicap; terapie ve vodě; spinal cord lesions; swimming; body condition; respiratory muscles; hydrotherapy