Shoda podmětu s přísudkem v současné francouzštině a češtině, srovnávací studie. - Šonková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá shodou podmětu s přísudkem ve francouzštině a češtině. Cílem práce je popsat a analyzovat pravidla shody podmětu s přísudkem ve francouzštině a porovnat je s češtinou, přičemž je zaměřena hlavně na problematiku vícenásobných podmětů. Práce je rozdělena do dvou částí. První část, rozdělená do dvou hlavních kapitol, popisuje pravidla shody ve francouzštině a v češtině a zaměřuje se na popis hlavních rozdílů ve vyjádření. Druhá, praktická část, je zpracována pomocí paralelního korpusu Intercorp. Jejím cílem je obhájit teoretické poznatky v první části.
Subject-Predicate Agreement in the Present-day French and Czech, contrastive study.
Keywords: Shoda podmětu s přísudkem ve francouzštině; shoda podmětu s přísudkem v češtině; analýza; Intercorp; Subject-predicate agreement in French; subject-predicate in Czech; analysis; Intercorp