Rozšíření jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba L.), liriovníku tulipánokvětého, (Liriodendron tulipifera L.) a kaštanovníku jedlého (Castanea sativa Mill.) na území Královéhradeckého a Pardubického kraje. - Kamenická, Karolína (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce je zrevidování a zdokumentování dosud známých lokalit výskytu jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba L.), tulipánovníku (Liriodendron tulipifera L.) a kaštanovníku jedlého (Castanea sativa Mill.) v Královéhradecké a Pardubickém kraji. U lokalit získaných z literárních zdrojů a herbářových položek jsem provedla revizi a doplnila je o údaje z vlastního průzkumu. Jinan dvoulaločný, tulipánovník a kaštanovník jedlý jsou u nás nepůvodní dřeviny. Pěstují se většinou jako okrasné stromy v zámeckých a městských parcích, kde vynikají svým neobyčejným vzhledem. Při své práci jsem objevila 37 lokalit s 62 jedinci jinanů, 47 lokalit s 47 jedinci liriovníku a 31 lokalit s 37 jedinci kaštanovníku v zámeckých a městských parcích a minimálně 136 jedinců kaštanovníku v kaštance v Nasavrkách.
Distribution of ginkgo (Ginkgo biloba L.), American tulip tree (Liriodendron tulipifera L.) and sweet chestnut (Castanea sativa Mill.) in the Hradec Králové and Pardubice region.
Keywords: okrasné dřeviny; jinan dvoulaločný; tulipánovník; kaštanovník jedlý; Východní Čechy; Královéhradecký kraj; Pardubický kraj; introduced woody plants; maidenhair tree; tulip poplar; European chestnut; Eastern Bohemia; Hradec Králové region; Pardubice region