Jazyk na sociálních sítích - Vačkář, Matěj (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá jazykem na sociálních sítích, konkrétně sociálními sítěmi Facebook, Instagram a Twitter. Podstatou práce je nejprve představit čtenáři obecnou teorii komunikace a v další části ji porovnat s komunikací na internetu. Následně práce stručně představuje zmíněné sociální sítě, jejich krátkou historii a jak tyto sítě pracují. V další části se práce zaobírá konkrétními komunikáty, ve kterých je poukázáno zejména na prostředky, které uživatelé běžně používají. Jelikož se práce soustředí na komunikáty v soukromých chatech, zabývá se tedy málo probádanou částí sociálních sítí. Bakalářská práce si tudíž dále klade za cíl doplnit mezeru ve zkoumání vývoje dnešního jazyka ovlivněného fenoménem sociálních sítí, který dnes působí na většinu mladistvých uživatelů internetu.
The Language of Social Network
Keywords: Komunikace; Jazyk; Sociální sítě; Facebook; Instagram; Twitter; Communication; Language; Social network; Facebook; Instagram; Twitter