Vývoj vztahu žáka k anglickému jazyku - Mifková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá výukou anglického jazyka z pohledu vytváření vztahu k vyučovacímu předmětu v průběhu primárního vzdělávání. V teoretické části jsou popsány poznatky týkající se vývojové psychologie, zaměřené na její specifika u žáků základních škol, dále charakterizuje stěžejní oblasti výuky anglického jazyka a také se soustředí na emoce, které doprovází výchovně vzdělávací proces. Srovnává názory odborníků na tuto problematiku a popisuje podmínky efektivního vzdělávání žáků. Praktická část byla realizována formou řízeného rozhovoru. Získaná data jsou použita k osvětlení vývoje vztahu žáků k výuce anglického jazyka jako vyučovacího předmětu. Dále také zkoumá vybrané metody a přístupy pedagogů jak z pohledu stávajících žáků, tak budoucích učitelů prvního stupně na základních školách.
Learner's Relationship to English as a School Subject
Keywords: Anglický jazyk; výuka anglického jazyka; primární vzdělávání; žák; emoce; vztah.; English language; teaching of English; primary education; schoolchild; emotion; relationship.