Interactions between plants, herbivorous insect and predators: mechanisms and ecological importance - Mrázová, Anna (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce popisuje interakce mezi třemi trofickými úrovněmi z různých pohledů. Zaměřuje se na roli rostlin, býložravého hmyzu a bezobratlých predátorů a ptáků v trofických interakcích. Konkrétně popisuje nepřímo vyvolanou obranu rostlin a komunikaci rostlin s vyššími taxony a změny v predačním tlaku a společenstvech hmyzu vyvolané obrannými chemickými látkami uvolňovaných z rostlin poškozených herbivory.
Interactions between plants, herbivorous insect and predators: mechanisms and ecological importance
Keywords: Tritrofické interakce; obrana rostlin; býložravý hmyz; predace; ptáci; methyl jasmonát; Tri-trophic interactions; plant defence; herbivorous insect; predation; birds; methyl jasmonate