Úroveň slovní zásoby u dyslektiků na začátku 3 třídy základní školy - Vaňousová, Iva (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá úrovní slovní zásoby u dyslektiků na začátku třetího ročníku základní školy. Vymezuje pojem řeč, komunikace, jazyk a jazykové roviny. Poukazuje na vztah myšlení a řeči. Zabývá se ontogenezí řeči a uvádí testy pro vyšetřování řeči. Zabývá se specifickými poruchami učení a vztahem specifických poruch učení a řeči. Zjišťuje dovednost dyslektických žáků vyprávět podle dějového obrázku a pomocí Testu verbálního myšlení Jaroslava Jiráska zjišťuje úroveň slovní zásoby.
The level of vocabulary among 3rd class primary school dyslectic pupils.
Keywords: dyslexie; řeč; komunikace; dyslexic; speech; comunication