Lichva jako problém sociální práce - Hadravová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá projevy lichvy v naší společnosti a nastiňuje možná řešení z pohledu sociální práce. Fenomén lichvy je zasazen do historicko-filosofického kontextu, ze kterého vyrůstá morální a zákonné odmítání lichevních praktik, a následně jsou definovány současné podoby lichvy. S lichvou je úzce spojeno předlužení jako její důsledek i příčina, práce tak přináší bližší pohled na problematiku dluhů a zadlužení. Jsou nastíněna možná řešení předlužení, práce klade důraz na dluhové poradenství, kdy jsou identifikovány přístupy, metody a postupy využívané sociálními pracovníky.
Usury as the ethical question in the social work
Keywords: lichva; dluh; předlužení; dluhové poradenství; usury; debt; over-indebtedness; financial social work