Péče o zaměstnance v sociálních službách - Povolná, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem práce je na základě studia odborné literatury a platné legislativy vymezit základní požadavky na péči o zaměstnance v sociálních službách. Teoretická část práce obsahuje povinnou, smluvní a dobrovolnou péči o zaměstnance a hodnocení a odměňování zaměstnanců. Ve výzkumné části práce jsou využity rozhovory se zaměstnanci dvou organizací, které poskytují sociální služby. Z počátku teoretické části práce vymezuji, co je sociální služba a přestavuji základní pramen sociálních služeb, zákon o sociálních službách. Povinnou péči o zaměstnance stanovuje zákoník práce, který je základním pramenem pro pracovní právo. Ve smluvní péči o zaměstnance představuji odborové organizace a jejich přínos pro zaměstnance v organizaci. Další částí je dobrovolná péče, kterou zaměstnavatel poskytuje z dobrovolného hlediska. Poslední částí teoretické části je hodnocení a odměňování zaměstnanců. Z počátku výzkumné části stanovuji, že byla použita kvalitativní výzkumná strategie. V úplném závěru práce se dovídám, že je péče o zaměstnance v Domově Laguna Psáry a v Domově Na Hrádku velmi podobná a liší se pouze v maličkostech. Má bakalářská práce může sloužit jako zpětná vazba pro ředitele obou organizací.
Care about staff in social services
Keywords: péče o zaměstnance; sociální služby; povinná péče; dobrovolná péče; smluvní péče; hodnocení a odměňování zaměstnanců; employee care; social services; mandatory care; contractual care; voluntary care; employee assessment and rewarding