Připravenost začínajících učitelů základních škol na řešení výchovných problémů žáků - Rezková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce je zaměřena na řešení výchovných problémů žáků. Její charakter je teoreticko-empirický. První část je teoretická a je zaměřena na vysvětlení odborných termínů, které souvisí s tématem práce. Shrnuje teoretické znalosti z oblasti o učitelích, zejména začínajících, dále pak vzdělávání pedagogů a právních předpisů, jež souvisejí s jejich prací. Závěr teoretické části je věnován autoritě, jejímu budování, výchově a postupech při nevhodném chování žáka. Dále pak kázni, jejím příčinám a nejčastějším kázeňským problémům na základních školách. V empirické části je popsáno, jak bylo postupováno v kvalitativním výzkumném šetření dané diplomové práce. Nejprve jsou uvedeny výzkumné otázky, následně se věnuji sběru dat a jejich analýze. Po metodologické části následuje zpracování výzkumného šetření a odpověď na otázku, zda jsou začínající učitelé připraveni se vypořádat s výchovnými problémy svých žáků.
Preparation of beginning teachers of primary schools is solving educations problems of students
Keywords: Začínající učitel; kázeň; výchovné problémy; 2. stupeň základní školy; výchova; autorita; rizikové chování; školský zákon; školní řád; rámcový vzdělávací program.; Beginning teacher; discipline; educational problems; second grade elementary school; education; authority; risky behavior; Education Act; school rules; Framework Educational Program.