Kritická sociální práce - Schwabová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce je prací teoretickou a věnuje se tématu kritické sociální práce. Jejím cílem je popsání a definování pojmů týkajících se kritické sociální práce, jejích metod či proudů a vytvoření uceleného literárního zdroje zabývajícího se kritickou sociální prací. A to z toho důvodu, že se v České republice tento směr používá zcela minimálně a existuje zde jen malé množství českých literárních zdrojů pojednávajících o tomto směru. Práce je rozdělena do několika základních kapitol popisujících jednotlivá témata související s kritickou sociální prací. Úvodem jsou zde popsány metody použité při zpracování této práce, mezi které se řadí obsahová analýza literárních zdrojů a SWOT analýza. Z výsledků SWOT analýzy můžeme vyčíst, že nejvíce využívání kritického směru sociální práce v České republice limituje strach ze změny či používání tradičních směrů sociální práce. A to, i přestože by pro české prostředí tento směr mohl být přínosný a využívat se například při sociální práci s klienty ze sociálně vyloučených lokalit či etnických menšin. Poté je zde vymezena samotná sociální práce, její vznik, hodnoty, paradigmata či přístupy. Následně jsou definovány základní pojmy týkající se kritické sociální práce, její vznik, metody a jednotlivé směry tohoto druhu sociální práce. A dále jsou v práci uvedeny příklady organizací používající sociální práci se znaky kritické sociální práce. V závěru je shrnuto zpracovávání, obsah této práce a případná doporučení pro další výzkum. Ke zpracovávání této práce bylo použito velké množství zahraničních a českých literárních či internetových zdrojů. Z těchto zdrojů byly vybrány a použity relevantní informace, data či poznatky, v kterých se jejich autoři shodovali. A byl tak vytvořen text této bakalářské práce. Ten by měl sloužit jako zdroj teoretických informací o kritické sociální práci, také k podpoře jejího rozvoje v České republice či alespoň k motivaci využívání kritického myšlení v praktické sociální práci.
Critical Social Work
Keywords: sociální práce; kritické myšlení; kritická sociální práce; radikální sociální práce; sociální spravedlnost; oprese; social work; critical thinking; critical social work; radical social work; social justice; oppression