Vliv nového stínění pozitronových radiofarmak na snížení radiační zátěže pracovníků ONM-PET centra. - Maňasová, Olga (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce je zaměřena na radiační ochranu pracovníků v nukleární medicíně při používání pozitronových radiofarmak. Cílem práce je zhodnocení efektivních a ekvivalentních dávek personálu ONM - PET centra Nemocnice Na Homolce, kde bylo v roce 2006 instalováno nové stínění s dávkovačem aktivity. Pozitronová radiofarmaka jsou charakterizována emisí 2 anihilačních gama fotonů o vysoké energii (511 keV), které vznikají při interakci pozitronu s elektronem. Z důvodu těchto vysokých energií dochází k většímu ozáření radiologických pracovníků, než při aplikaci běžných, především techneciových radiofarmak, používaných v nukleární medicíně. Metodika práce spočívá v porovnání efektivních a ekvivalentních dávek před a po instalaci nového stínění. Na základě výsledků lze s určitostí konstatovat, že po instalaci nového stínění kolektivní dávky pracovníků výrazně klesly. V průběhu tří let se snížily téměř na polovinu. Nové stínění má z hlediska optimalizace radiační ochrany význam. Součástí bakalářské práce je statistické zpracování a grafické znázornění.
Effect of New Positron Radiopharmaceutical Shielding Equipment on Radiation Load Reduction of PET Centre Personnel.
Keywords: Positronová emisní tomografie; radiofarmaka; radiační ochrana; dávky; stínění.; Positron emission tomography; radiopharmaceuticals; radiation protection; doses; shielding equipment.