Pohlavní chromozomy v hybridní zóně myši domácí - Dufková, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Porozumění genetickému základu reprodukčních izolací je klíčem k pochopení speciace. V této práci prezentuji výsledky studia toku genů a jeho bariér u pohlavních chromozomů v Evropské hybridní zóně myši domácí (mezi poddruhy Mus musculus musculus a M. m. domesticus). Identifikovali jsme značnou introgresi chromosomu Y typu musculus do areálu domesticus spojenou s vychýlením rovnovážného poměru pohlaví. Dále jsme ověřili, že charakter hybridní zóny mouhou výrazně ovlivňovat nesystematické procesy, které mohou skutečné výsledky v hybridních zonách zkreslovat. Potvrdili jsme značný podíl pohlavních chromozomů na tvorbě reprodukčních bariér a jejich hlavní roli v procesu speciace.
Sex chromosomes in the house mouse hybrid zone
Keywords: pohlavní chromozomy; speciace; reprodukční bariéry; hybridní zóna; myš domácí; sex chromosomes; speciation; reproductive barriers; hybride zone; house mouse