Nabytí nemovitosti s podporou hypotečního úvěru - Blažková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2021)
Nejčastějším způsobem financování nabytí nemovitosti je pomocí hypotečního úvěru. Tato bakalářská práce vysvětluje problematiku, proces získávání hypotečního úvěru a jeho čerpání se zaměřením na zástavní právo. Řeší daně vztahující se k nabytí, vlastnění a prodeji nemovitosti. Dále popisuje možnost vyplývající z nové legislativy, která umožnila uživatelům hypotečních úvěrů odložit si splátky v rámci zákonného moratoria. Pomocí dotazníků určeného pro instituce a uživatele hypotečních úvěrů na Pelhřimovsku jsou kladeny otázky na ověření čtyř hypotéz. Jednotlivé hypotézy se zaměřují na hypoteční úvěry a s tím spojené zástavní právo. Dotazníkové otázky jsou situovány na dobu koronavirové krize. Společně se zákonnými změnami zjišťují jejich vliv na hypoteční úvěry.
Acquisition of real estate with the support of a mortgage loan
Keywords: hypoteční úvěr; nabytí nemovité věci; schvalovací proces hypotečního úvěru; zástavní právo; mortgage loan; acquisition of the real estate; mortgage loan approval; lien