Edukace matek o plavání s kojenci - Potužníková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Jednou z profesí, které mají přímo v popisu práce vychovávat, tedy edukovat ostatní lidi v oblasti zdraví, je i profese zdravotníka. Mělo by se vždy a za každých okolností jednat o zcela profesionální činnost mající své charakteristiky, postupy, metody a cíle. V současné době se do našich životů včetně období, kdy vychováváme potomky, promítá stále se zvyšující zájem a zodpovědnost k vlastnímu zdraví a snahy aktivně se starat o kvalitu života. Možná i proto se v posledních letech začalo důrazněji prosazovat plavání s předškolními, ale i mladšími dětmi tzv. ''kojenecké plavání''. Teoretická část je věnována edukačnímu procesu, jeho pravidly a podmínkami a posléze ''kojeneckému plavání'' jako takovému. Výzkum byl proveden na bázi kvaziexperimentu a dotazníkového šetření. Probíhal od ledna do dubna 2008. Rozdáno bylo celkem 100 dotazníků, návratnost tvořila 99 %, z čehož byl jeden pro neúplnost vyřazen. Byly stanoveny následující cíle: Vytvořit pro matky s kojenci efektivní edukační materiál o ''plavání'' s kojenci. Zjistit informovanost matek o plavání s kojenci. Zjistit, zda vytvořený edukační materiál motivuje matky s kojenci začít s ''kojeneckým plaváním''. Zjistit informovanost sester v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost o ''kojeneckém plavání''. Bylo stanoveno 5 hypotéz. Hypotéza 1 Matky s kojenci nemají informace o ''kojeneckém plavání'' byla potvrzena. Hypotéza 2 První informace o ''kojeneckém plavání'' nezískávají matky s kojenci od sester pracujících v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost byla potvrzena. Hypotéza 3 Edukační materiál budí zájem u matek s kojenci o ''plavání'' s kojenci byla potvrzena. Hypotéza 4 Sestry pracující v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost nemají informace o ''kojeneckém plavání'' potřebné pro edukaci matek s kojenci se taktéž potvrdila. Hypotéza 5 Sestry pracující v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost mají zájem o tento edukační materiál o ''kojeneckém plavání'' určený matkám s kojenci byla potvrzena. Výsledkem práce bylo zjištění, že sestry v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost needukují matky s kojenci o ''kojeneckém plavání'' (důvod spočívá v nedostatečných informacích a znalostech sester o této problematice). Dále zjištění, že matky by informace o ''kojeneckém plavání'' od sester pracujících na těchto místech přivítaly. V rámci práce byl vytvořen edukační materiál o ''kojeneckém plavání'', který by mohl v praxi napomáhat k šíření informací mezi dětskými sestrami i matkami s kojenci. Mimo jiného může tento edukační materiál posloužit za podklad pro tvorbu dalších materiálů na toto téma.
The mothers education about baby swimming
Keywords: Edukace; motivace; kojenec; {\clqq}kojenecké plavání``