Informovanost dětských lékařů a sociálních pracovníků o službách rané péče - Plášilová, Dana (Jihočeská univerzita, 2013)
Teoretická část zahrnuje vymezení vzniku postižení u dětí v raném věku, možnosti rehabilitace. Dále se zabývá historií a procesem rané péče v České republice. Dotýká se i tématu, jak sdělit nepříznivou diagnózu rodičům, či jak danou situaci zvládat. Výsledky výzkumu ukazují na to, že sociální pracovníci na odboru sociálních věcí a zdravotnictví i dětští lékaři na Českobudějovicku sice mají povědomí o existenci rané péče. Informace však nepředávají rodinám na takové úrovni, aby se rodina mohla rozhodnout, zda chce využívat služby rané péče. Rodiny Českobudějovického střediska rané péče se informace o rané péči dozvídají především od specialistů ve velkých nemocnicích. Uvítaly by, kdyby se informace dozvěděly již v porodnici, kde se dítě narodilo, nebo od svého dětského lékaře.
Awareness of Pediatricians and Social Workers on Early Intervention Services
Keywords: Dítě s postižením; raná péče; rodina; sociální služby; Child with a disability; early intervention; family; social services