Terénní sociální práce jako jedna z možných forem prevence sociálně patologických jevů se zaměřením na cizince ze zemí mimo EU v oblasti města Plzně. - Kapounová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá metodou terénní sociální práce se zaměřením na cílovou skupinu cizinci ze třetích zemí. Práce má teoreticko-empirický charakter. Teoretická část vysvětluje základní pojmy související s touto problematikou, popisuje terénní sociální práci jako takovou, zabývá se její metodikou, cílovými skupinami, terénním sociálním pracovníkem, jeho kompetencemi a předpoklady. Významné jsou kapitoly věnované sociální práci s migranty a popisu cizineckých komunit. Empirická část práce je zaměřena na interpretaci praktických zkušeností s metodou terénní sociální práce s cizinci ze třetích zemí. Tato data vychází ze samotné realizace terénní sociální práce s imigranty v lokalitě města Plzně.
Street Social Work As One of Possible Forms of Precautions of Socially Pathological Phenomenon With the Specialization in Non-European Union Foreigners Living In the Area of Plzeň City.
Keywords: Cizinec; cizinecké komunity; integrace; migrant; streetwork; menšiny; multikulturní poradenství; terénní sociální práce; terénní sociální pracovník.; Foreigner; foreigner communities; integration; migrant; streetwork; minorities; multicultural consulting; street social work; street social worker.