Obvyklá struktura tréninkové jednotky ve fotbalu - Šíma, Libor (Jihočeská univerzita, 2006)
Práce zjišťuje současný projev a strukturu tréninkové jednotky ve fotbalových klubech mládeže. Průzkumu se celkem zúčastnilo 50 trenérů, ve věku 20 a 55 let. Jejich svěřenci byli ve věkovém rozmezí 11-15 let. Průřezové šetření probíhalo pomocí dotazníku v měsících listopad - prosinec 2004 a únor - duben 2005 v padesáti fotbalových klubech ve Středočeském kraji a Jihočeském kraji. V tomto samém období probíhalo šetření pozorováním v jednom klubu Středočeského kraje.K vyhodnocení dodržování tréninkové jednotky v jednotlivých fotbalových klubech byly použity výsledky z dotazníků, jejíž pomocí byly zjišťovány návyky v oblasti tréninkové jednotky a měření času, zatížení v tréninkové jednotce. Pro měření zatížení byla využita metoda palpace, byli měřeni ostatní probandi.Výsledky byly statisticky zpracovány, porovnány se srovnávacími hodnotami a jsou předkládány v tabulkách a grafech. Výsledkem je zjištění že tréninková jednotka odpovídá obecnému průměru doporučeného časového zatížení, zásadám a struktuře tréninkové jednotky ve fotbale mládeže. Jen mírnou odchylku od doporučenému časovému intervalu vykazuje závěrečná část. Není dodržováno v dostatečné míře. Na tomto podílu se bezprostředně podílejí špatné návyky probandů v oblasti regenerace zatížených částí těla, kterých je třeba se v budoucnu vyvarovat.\\
Common structure bullpen troop in football\\
Keywords: Tréninková jednotka; tepová frekvence; srdeční frekvence; zatížení; pohyb. \\; Training unit; pulse; heart frequency; weighting; moving.\\