Činnost dobrovolníků v domovech pro seniory při pandemii COVID-19 - Poslušná, Věra (Jihočeská univerzita, 2022)
Dobrovolnictví je nedílnou součástí lidského života. Dobrovolnickou činnost můžeme chápat jako činnost, která má smysl, pomáhá potřebným, je konaná ze svobodné vůle a bez nároku na finanční odměnu. Sociální oblast je jedna z nejvíce potřebných oblastí, ve které svoji činnost dobrovolníci mohou vykonávat. Tato bakalářská práce se zabývá činnostmi dobrovolníků v domovech pro seniory při pandemii COVID-19. Hlavním cílem je zanalyzovat výkon dobrovolnické činnosti v domovech pro seniory během pandemie COVID-19. Dílčím cílem je následné porovnání zkušeností jednotlivých domovů pro seniory s dobrovolnickou činností během pandemie a uvést příklady dobré praxe. Pro samotný výzkum této bakalářské práce byla zvolena strategie kvalitativního výzkumu. Data byla sbírána metodou dotazování, které probíhalo technikou polořízeného rozhovoru. Poté byla vyhodnocována procesem otevřeného kódování, způsobem tužka - papír. Po procesu otevřeného kódování byli vytvořené kategorie, které byli následně rozdělené do tří oblastí. Z každé kategorie bylo pro větší přehlednost vytvořeno schéma, které danou kategorie prezentuje. Na základě výzkumu bylo zjištěno, že klasická dobrovolnická činnost, díky nařízení Vlády České republiky a mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví, vůbec neprobíhala. Pouze v obdobích rozvolnění dříve zmíněných opatření a nařízení, kterých ovšem bylo málo, se některé domovy pro seniory vraceli ke klasickým dobrovolnickým činnostem. Z výzkumu je ale naopak zřejmé, že i během pandemie COVID-19 se dobrovolníci aktivně zapojovali a byli prospěšní pro uživatele i pro domovy pro seniory.
Activity of Volunteers in Retirement Homes During the COVID-19 Pandemic
Keywords: dobrovolnictví; dobrovolník; činnosti; domov pro seniory; senior; pandemie; COVID-19; volunteering; volunteer; activities; retirement home; senior; pandemic; COVID-19