VLIV PASTVY NA CHOVÁNÍ DOJENÉHO SKOTU - Hůrská, Miriam (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této práce bylo na základě vlastního sledování zjistit základní životní projevy dojnic chovaných pastevním způsobem v podhorské oblasti jižních Čech. Stádo plemenic, složené z holštýnského plemene, plemene jersey a kříženek českého strakatého skotu s plemenem jersey, čítalo 53 kusů. Během roku 2010 proběhlo šest etologických sledování a to od června do října. Každé sledování trvalo 24 hodin a byla použita metoda skupinového snímku s časovým intervalem 10 minut. Byly sledovány základní životní projevy skotu: příjem krmiva-pastva, ležení-odpočinek, stání a pohyb.
INFLUENCE BEHAVIOR GRAZING ON DAIRY CATTLE
Keywords: dojnice; pastva; základní životní projevy; dairy cows; grazing; basic vital signs