Habánská keramika jako inspirace pro současné ztvárnění užitných předmětů - Segizbaeva, Anastasija (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce je transformování habánského dekoru na současný užitný předmět a zkoumání jeho dopadů na současný design. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické, které spolu tematicky korespondují. Společným jmenovatelem obou těchto částí je pojem habánská keramika. Teoretická část se zabývá historií, vývojem a dalším postupem habánské keramiky, včetně současných umělců, kteří se nadále habánům věnují. Praktická část obsahuje autorské ztvárnění habánských dekorů adekvátními prostředky.
Haban ceramics as an inspiration for a present rendition of utility objects
Keywords: habáni; novokřtěnci; majolika a fajáns; holíčská keramika; habánská fajáns.; Habana; Baptists; majolica and faience pottery makeover; type of ceramics.