Obchod s madagaskarskými sukulenty,chráněnými CITES - Košková, Irena (Jihočeská univerzita, 2014)
Sběr ohrožených druhů rostlin z přírody za účelem obchodu, spolu s úbytkem přirozených stanovišť výskytu, jsou hlavními příčinami úbytku populací ve volné přírodě. CITES zařadila na svůj seznam ohrožené druhy, u kterých je nezbytná regulace obchodu. Mezi ně náleží i většina madagaskarských sukulentů. Tato práce zhodnocuje obchod s madagaskarskými sukulenty, chráněnými CITES, mezi Českou republikou a ostatními zeměmi. Obchod byl vyhodnocen na základě dat z databáze obchodu CITES (CITES Trade Database) spravovanou UNEP WCMC za období mezi lety 1992 až 2012. Nejčetnějším důvodem obchodu s vybranou skupinou rostlin byla komerce. Hlavní zemí dovozu a zpětného vývozu byl Madagaskar s dominantním podílem exemplářů původem z přírody. Téměř všechny exempláře byly živé rostliny z Přílohy II. Podíl zastoupení rodů v dovozu, zpětném vývozu a vývozu byl velmi podobný. Trendy vývoje obchodu nebyly statisticky průkazné.
International trade in Malagasy succulents, protected by CITES
Keywords: Obchod; Madagaskar; sukulenty; CITES; dovoz; zpětný vývoz; vývoz; Trade; Madagascar; succulent plants; CITES; import; re-export; export