Pojetí modlitby z hlediska katechismu katolické církve se zaměřením na práci sociálního pracovníka - Poláčková, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá pojetím modlitby, postojem k modlitbě a způsoby modlitby kněží a sociálních pracovníků. Dále se práce zaobírá možnostmi spolupráce sociálních pracovníků a kněží, zjišťuje formu a rozsah jejich spolupráce. Teoretická část definuje modlitbu, způsoby a formy modlitby dle Katechismu katolické církve a knihy Život z víry, zaobírá se porovnáním mezi těmito knižními zdroji. Praktická část zjišťuje, co je modlitba pro kněze, jak vnímají modlitbu a jaké způsoby modlitby preferují kněží a sociální pracovníci. Analyzuje míru spolupráce sociálních pracovníků s kněžími v závislosti na jejich osobitém postoji k víře. Mapuje také způsob a rozsah spolupráce sociálních pracovníků dané organizace s kněžími v otázkách duchovních potřeb svých klientů. Dále popisuje hlavní sociální skupiny, které vyhledávají pomoc kněží, a jaké otázky a potřeby většinou řeší. Popisuje také hlavní typy organizací, které spolupracují s kněžími v souvislosti s naplněním materiálních a duchovních potřeb.
Interpretation on the prayer from the Catechism of the Catholic Church viewpoint with focus on the work of the social workers
Keywords: modlitba; způsoby modlitby; Katechismus katolické církve; sociální pracovník; sociální organizace; kněz; materiální a duchovní potřeby; prayer; prayer´s methods; Catechism of the Catholic Church; social worker; social organization; priest; material and spiritual needs