Nadváha a obezita v proměnách času - Stříbrská, Lenka (Jihočeská univerzita, 2021)
Nadváha i obezita jsou onemocnění, které přispívají ke vzniku řady dalších onemocnění či komplikací. V průběhu času se pohled na obezitu a nadváhu vyvíjel. S ohledem na celosvětový trend zvyšující se prevalence těchto diagnóz se jeví jako důležité věnovat pozornost také zkoumání změn v pojetí nadváhy a obezity napříč jednotlivými generacemi. Cíli této práce bylo popsat povědomí o nadváze a obezitě u veřejnosti, popsat změny ve vnímání nadváhy a obezity a zjistit, jak vnímá veřejnost rizikové faktory vzniku nadváhy a obezity. Pro naplnění cílů bylo zvoleno kvalitativní výzkumné šetření. Byly použity polostrukturované rozhovory s veřejností z Jihočeského kraje. Výběrovým kritériem byl věk nad 18 let, bydliště v Jihočeském kraji a souhlas s provedením a záznamem rozhovoru. Výběrový soubor čítal celkem 15 informantů. Rozhovory byly následně doslovně přepsány a analyzovány. Celkem bylo identifikováno pět kategorií s podkategoriemi. Z výsledků vyplynulo, že informanti z Jihočeského kraje mají povědomí o nadváze a obezitě. Znají rizikové faktory nadváhy a obezity. Jsou si vědomi, jak by měl jejich správný životní styl vypadat, ale z jejich projevu bylo vidět, že mnoho z nich toto nedodržuje. Tento fakt poukazuje na nutnost větší motivace obyvatelstva v rámci prevence. V kategorii prevence informanti uvedli, že většina praktických lékařů nedbá na prevenci vzniku nadváhy a obezity. V případě sester, jejich roli v prevenci nadváhy a obezity informanti popisovali zejména v antropometrickém měření (výška a váha), dále v měření krevního tlaku a v odběru krve. To do jisté míry poukazuje na nutnost většího důrazu na zapojení sester a zdravotníků do prevence nadváhy a obezity. Tuto práci je možné využít také jako inspiraci pro studenty, kteří se připravují na výkon zdravotnického povolání.
Overweight and obesity in the transformations of time
Keywords: Obezita; nadváha; historie; prevence; komplikace; léčba; Obesity; overweight; history; complication; prevention; therapy