Poruchy příjmu potravy a možnosti jejich terapie - Šímová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce zpracovává téma Poruchy příjmu potravy a možnosti jejich terapie. Tato práce je zaměřena na problematiku poruch příjmu potravy, konkrétně mentální anorexii a bulimii. Jedná se o velmi rozšířené nemoci současnosti. Ve většině případů jimi trpí mladí lidé. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá rozdělením, charakteristikou jednotlivých poruch, rizikovými faktory, následky a v neposlední řadě možnou léčbou, terapií. Výzkumným vzorkem pro mou praktickou část jsou děti na základních školách v jižních Čechách, které jsem analyzovala metodou kvantitativní, pomocí dotazníků. Práce zkoumá jejich postoj k sobě samému, ke stravování, zkušenosti s dietami, sklony k perfekcionismu a vztahy mezi vrstevníky. Vše tematicky zaměřené na poruchy příjmu potravy. Zjištěné výsledky ukazují, že období dospívání je rizikovým faktorem těchto onemocnění.
Eating disorders and the possibilities of their therapy
Keywords: mentální anorexie; mentální bulimie; děti; zdraví; terapie; anorexia nervosa; bulimia nervosa; child; health; therapy