Zhodnocení problematiky verifikace izodózního plánu - postavení ozařovacích polí na simulátoru Acuity. - Kocourek, Michal (Jihočeská univerzita, 2009)
Ověření postavení ozařovacích polí na simulátoru je jednou z hlavních činností v kvalitě ozařování. Při simulaci se srovnávají snímky simulační s referenčními snímky (DRR). Pokud se pacientova poloha při simulaci liší vzhledem k referenčnímu snímku jsou zobrazeny odchylky v jednotlivých osách. Cílem radiologického asistenta je snížit velikost odchylek na minimum nebo alespoň do rozmezí tolerance, dané příslušnou toleranční tabulkou. Přesnost nastavení je důležitým činitelem v procesu zajištění kvality radioterapie (quality assurance). K vyhodnocení odchylek na simulátoru jsou k dispozici dvě metody: - metoda porovnání anatomických struktur - metoda fůze obrazu Při metodě porovnání anatomických struktur se srovnává shoda snímků buď podle lamel MLC (multi-leaf collimator´s) nebo stupnice zobrazené do snímku. Dalším ověření správnosti nastavení pacienta na lokalizační křížky se provádí na pracovištích ozařovačů (lineární urychlovač, kobaltový ozařovač), kde se při verifikaci nejčastěji porovnává DRR s portálovým snímkem. Na Radioterapeutickém oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. se na pracovišti simulátoru více využívá metoda porovnání anatomických struktur než metoda fůze obrazu.
The evaluation of the problems of verification isodose distribution - the simulation of the treatment fields on simulator Acuity.
Keywords: Simulátor; Verifikace; Simulace; Ozařovací pole; Radioterapie; DRR (digitálně rekonstruovaný rentgenogram); Metoda fůze obrazu; Metoda porovnání anatomických struktur; Simulator; Verication; Simulation; Treatment field; Radiotherapy; DRR (digitally reconstructed radiographs); The method od anatomical structures comparison; The method of picture fusion