Hotel Central v Plzni - Ženíšková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se věnuje hotelu Central na náměstí Republiky v Plzni. Je zde zahrnut obecný vývoj architektury v Čechách a v Plzni ve druhé polovině 20. století pro uvedení do širších souvislostí. Na místě hotelu Central původně stál goticko-renesanční a dnes již neexistující dům U zlatého orla, který byl zbořen, aby mohla být vystavěna novostavba - hotel Ural, dnes opět Central. Těžiště práce spočívá v popisu politického, památkářského, architektonického a mediálního procesu, který projekt doprovázel a v popisu nové budovy. Součástí textu je přehled prací architektky projektu Jaroslavy Gloserové. Závěr je věnován aktualizaci případu v podobě kauzy kolem Domu kultury v Plzni. Kapitoly jsou řazeny tématicky a ve svém obsahu chronologicky. Je využito pramenů z Archivu města Plzně, Národního památkového ústavu v Plzni, dobového tisku a odborné literatury. Cílem práce je poskytnutí celkového pohledu na dané téma.
The Hotel Central in Pilsen
Keywords: Hotel Central; Plzeň; Jaroslava Gloserová; architektura; socialistická architektura; Hotel Central; Pilsen; Jaroslava Gloserova; architecture; socialistic architecture