Percepce zdraví osob bez přístřeší - Carbová, Terezie (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná bakalářská práce se soustřeďuje na percepci zdraví osob bez přístřeší. Nutno podotknout, že tato problematika není v naší společnosti příliš rozebírána a uceleně popsaná odborníky. Teoretická část popisuje osoby bez přístřeší, jejich dělení a specifika a problematickou oblast péče o zdraví. Dále se v teoretické části zabývám různými přístupy pojetí zdraví, jeho determinanty a na konec se zabývám psychickým procesem vnímáním. Pro výzkum jsem využila strategii kvalitativního výzkumu, metodu dotazování a techniky polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořilo pět komunikačních partnerů, čtyři muži a jedna žena, kteří jsou klienti alespoň jedné služby pro osoby bez přístřeší. Pro výběr souboru byla zvolena metoda náhodného výběru. Otázky v rozhovoru byly směřovány na časovou osu, tedy jak osoby vnímají svůj zdravotní stav před tím, než se dostaly na ulici, jak jej vnímají nyní a jaký vývoj svého zdravotního stavu očekávají do budoucna. Jako metoda výzkumu byla použita interpretativní fenomenologická analýza, pomocí které byly vytvořené narativní podoba témat a konečné zhodnocení výsledků. Nejčastější témata, která se během analýzy vynořila, byla obecná trojce: racionalita v úvahách, emocionální cítění a morální, nebo obecněji spirituální uvažování. Ve výzkumu se také velice často objevoval zápas o lidskou důstojnost. Tato práce by mohla napomoci ke zvýšení informovanosti nejen pro sociální pracovníky, ale i pro širokou veřejnost. Výsledky práce mohou být inspirací pro aplikaci a rozvoj sociální práce v této problematice.
Homeless People's Perception of Their Health
Keywords: zdraví; percepce zdraví; osoby bez přístřeší; health; health perception; homeless people