Význam správného držení psacího náčiní v souvislosti se školní úspěšností dítěte - Svobodová, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá významem správného úchopu psacího náčiní v souvislosti se školní úspěšností dítěte. Vychází z teoretických poznatků o vývoji pohybu člověka a vývoji úchopu. Zdůrazňuje význam hrubé a jemné motoriky pro rozvoj grafomotorických schopností. Charakterizuje správnou polohu těla při psaní. Upozorňuje na nutnost včasné diagnostiky v případě nesprávného úchopu. Mapuje problematiku zdravotně znevýhodněných dětí. Seznamuje s metodami práce a názory odborníků na danou problematiku. Nabízí ověřené reedukační metody pomáhající zlepšit a zafixovat správný úchop. Poukazuje na nezbytnost spolupráce s rodiči. Přibližuje obtíže dětí s nesprávným úchopem, které prožívají školní neúspěch. Doporučuje speciální psací pomůcky, které podporují správné držení psací potřeby.
The importance off correct posture of writing instruments in the context of the child´s school success
Keywords: správný úchop psacího náčiní; grafomotorika; specifické poruchy učení(SPU); školní úspěšnost; reedukační metody.; correct writing grip; equipment; graphomotor; specific learning disorders; school success; compensative methods