Vliv ovocných sadů na krajinný ráz Lhenicka - Paclík, Filip (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá posouzením krajinného rázu vybrané a zmapované lokality, zakládáním ovocných sadů a jejich začleněním do místní krajiny. Literární část popisuje historii ovocných sadů v České republice, definuje pojem krajinný ráz a ochranu krajinného rázu z české legislativy, vysvětluje obecné informace o čerpání evropských dotací a zmiňuje praktické řešení ovocných sadů v pozemkových úpravách. V praktické části je podrobně vypracován projekt výsadby a technologie hospodaření v konkrétním ovocném sadu, jsou zde popsána zásadní pravidla pro získání dotačního příspěvku v oblasti sadovnictví a je posouzen krajinný ráz, včetně návrhu možného zvýšení a ochrany krajinného rázu v území.
The influence of orchards on the landscape of Lhenice
Keywords: krajinný ráz; ochrana krajiny; ovocný sad; dotační politika; oblast Lhenicka; výsadba ovocného sadu; landscape character; landscape pretection; orchard; subsidy policy; area Lhenice; orchard planting