Problematika prevence a ošetřování dekubitů u geriatrických pacientů - Bernatíková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2023)
Abstrakt: Bakalářská práce se věnuje problematice prevence a ošetřování dekubitů u geriatrických pacientů. Cíle práce: Zjistit, jaké intervence sestry uplatňují v prevenci dekubitů u geriatrických pacientů. Zjistit zkušenosti sester v ošetřování dekubitů u geriatrických pacientů. Metodika a výzkumný soubor: Pro dosažení cílů byly vytvořeny výzkumné otázky. Jaké jsou používané intervence k prevenci dekubitů u geriatrických pacientů? Jaké jsou zkušenosti sester v ošetřování dekubitů na vybraných pracovištích? Empirická část bakalářské práce byla zpracována metodou kvalitativního výzkumného šetření. Technikou sběru dat byly polostrukturované rozhovory, které byly realizovány se sestrami na vybraných pracovištích tří jihočeských nemocnic. Výzkumný soubor "sestry" byl tvořen dohromady 15 sestrami, které splňovaly délku praxe minimálně 3 roky. Rozhovory byly doplněny dlouhodobým přímým, zúčastněným pozorováním, na kterém se podílelo 5 sester. Vždy z jedné ze tří jihočeských nemocnic z vybraného oddělení. Získaná data byla zpracována metodou "tužka papír". Bylo použito otevřené kódování a data byla následně rozdělena do osmi kategorií a patnácti podkategorií. Výsledky: Výsledky výzkumného šetření ukázaly, že sestry se s problematikou dekubitů u geriatrických pacientů setkávají téměř denně. Sestry byly schopny vyjmenovat, jaké intervence v prevenci dekubitů u geriatrických pacientů jsou používány. Z našeho výzkumného šetření vyplynulo, že některé sestry v praxi nečinily, dle jejich výpovědí. Sestry také teoreticky popisují své zkušenosti s ošetřováním dekubitů u geriatrických pacientů. V péči o dekubity jsou znalé, avšak v praxi některé zásady při samotném ošetřování dekubitů nedodržují. Jednalo se například o používání ochranných pomůcek během převazu, dodržování indikace, komunikaci s pacientem, sledování celkového stavu pacienta, zachování sterility, kontrolu a péči okolí dekubitů. Doporučení pro praxi: Doporučujeme zahrnout do vzdělávání sester více kurzů na téma problematiky dekubitů, neboť pro poskytování kvalitní péče je nutné mít dostatek informací a pravidelně se vzdělávat. Také doporučujeme, aby byl sestrám umožněn, kromě získávání teoretických znalostí, i praktický nácvik v oblasti prevence a ošetřování dekubitů.
The issues of prevention and treatment of pressure ulcers among the geriatric patients
Keywords: dekubity; geriatrický pacient; ošetřování; prevence; sestra; zkušenosti sester; pressure ulcers; geriatric patients; treatment; prevention; nurse; experience of the nurses