Porovnání koncepce vzdělávání Otokara Chlupa a Václava Příhody a jejich využití ve státem organizovaném školství mezi roky 1928 až 1939. - Pikuliak, Marian (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá školskou reformou mezi roky 1928 až 1939. Cílem práce je komparace pedagogických koncepcí dvou předních pedagogických inovátorů Československa, Václava Příhody a Otokara Chlupa. Práce se dělí na teoretickou a praktickou část. Teoretická část práce nastíní situaci v československém školství v letech 1918 až 1939 a co předcházelo této situaci. Uvádí také stručný popis myšlenek, nápadů a koncepcí, které reformní návrh z roku 1928 ovlivnily. Dále popíše úlohu Václava Příhody a Otokara Chlupa, učitelských spolků, dobového kontextu a dalších faktorů, které ovlivnily zavádění reformy. V praktické části práce pracoval autor hlavně s primárními prameny a s odbornou literaturou, jejichž výpovědní hodnotu využil k zodpovězení stanovených výzkumných otázek, které porovnávají pedagogickou práci Václava Příhody a Otokara Chlupa, nebo se snaží popsat základy, ze kterých ve svých pracích vycházeli.
Comparison of conceptions of education according to Otokar Chlup and Václav Příhoda and their use in state-organized education system in 1928 to 1939.
Keywords: školská reforma 1928; Václav Příhoda; Otokar Chlup; československé školství; reformy ve školstvím; komparace; vzdělávací přístupy; school reform of 1928; Václav Příhoda; Otokar Chlup; the education system in Czechoslovakia; reforms of the education system; comparison; educational approaches