Podpora cestovního ruchu na Modravsku - Klečacká, Simona (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem práce bylo popsat oblast Modravy z hlediska nabídky cestovního ruchu - rozsah a kvalitu, zaměřit se zejména na současné podmínky pro cestovní ruch, porovnat návštěvnost této oblasti na základě statistických ukazatelů v uplynulých letech. Dále práci zaměřit na analýzu potřeb a požadavků návštěvníků cestovního ruchu. V práci byla použita teoretická část, která představuje obecný základ k řešenému tématu. Následně byla představena celá oblast a její nabídka cestovního ruchu, tedy atraktivity oblasti, existující zařízení a služby cestovního ruchu i podmínky, které bezprostředně s cestovním ruchem nesouvisí, ale cestovní ruch dostatečně ovlivňují. Služby cestovního ruchu bylo třeba dále analyzovat. Bylo provedeno dotazníkové šetření a zjištěn názor návštěvníků na turistické vyžití a kvalitu služeb v této oblasti. Závěr práce byl věnován vyhodnocení analýzy nabídky na Modravsku a přínosům a dopadům, které cestovní ruch této destinaci přináší. Zjištěné informace by mohly hrát klíčovou roli při zdokonalování podmínek cestovního ruchu v této oblasti. Tento velmi atraktivní region je vyhledávaný zejména pro svou rozmanitost a krásu. Každý návštěvník zde může nalézt vše, co hledá. Odpočinek, relaxaci a poznání, sport, pohyb a zábavu, ale i kulturní a společenské zážitky.
The support of tourism development in the chosen region Modravsko
Keywords: cestovní ruch; destinace; podpora cestovního ruchu; primární nabídka cestovního ruchu; sekundární nabídka cestovního ruchu; potřeba a požadavky návštěvníků; přínosy a dopady cestovního ruchu; tourism; destination; support of tourism development; primary offer of tourism; secondary offer of tourism; needs and wishes visitors; benefits and impacts of tourism