Hodnocení změn obsahu vybraných bioaktivních látek v semenech lnu setého (Linum usitatissimum L.) během klíčení - Hašková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zabývá určením vlivu klíčení na obsah některých bioaktivních látek lněného semene (Linum usitatissimum L.). Použita byla odrůda Libra, která byla nakličována po deset dní ve dvou variantách: ve tmě a při plném osvětlení 24 h denně. Vzorky byly odebrány 2., 4., 6., 8. a 10. den. Zjišťován byl obsah sušiny, tuku, celkových dusíkatých látek, bílkovin, bílkovinné spektrum, obsah chlorofylu, celkových polyfenolických látek a antioxidační aktivita. Sušina v průběhu klíčení klesala, stejně tak obsah lipidů, bez ohledu na světelné podmínky. Obsah dusíkatých látek se během klíčení příliš neměnil. Zaznamenán byl nárůst bílkovin v závislosti na délce klíčení a osvětlení. Analýza bílkovinných spekter potvrdila probíhající hydrolýzu bílkovin. Obsah chlorofylu se klíčením zvyšoval pouze u semen klíčených na světle. Klíčením se zvýšil i obsah celkových polyfenolů a antioxidační aktivita. U posledních dvou jmenovaných bylo pozorováno zhruba dvojnásobné navýšení v obsazích po odtučnění.
Evaluation of modifications in content of selected bioactive substances in flax (Linum usitatissimum L.) seeds during germination
Keywords: len setý; Linum usitatissimum; semeno; klíčení; bioaktivní látky; dusíkaté látky; bílkoviny; chlorofyly; polyfenolické látky; antioxidační aktivita; flaxseed; Linum usitatissimum; germination; bioactive compounds; nitrogenous compounds; protein; chlorophyll; polyphenolic compounds; antioxidant activity